Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Laptops zijn er in verschillende afmetingen. Wat je met je laptop wilt doen, en vooral wáár je dat wilt doen, bepaalt het formaat dat voor jou geschikt is. Hoe bepaal je nu wat voor jou een prettig scherm is om op te werken? We leggen het je hieronder uit.

naar centimeters krijg je waarschijnlijk een beter beeld van hoe groot een laptop van 11 of 12 inch nu eigenlijk is. Een 11 inch notebook meet bijna 28 cm diagonaal en een 12 inch laptop heeft een diagonaal van 30 cm. Of je nu in de trein, op school of thuis wilt werken; met zo’n compact apparaat is dat prima mogelijk.

Er zitten ook wel nadelen aan zo’n klein scherm. Als je bijvoorbeeld even rustig aan een werkstuk wilt werken aan je bureau, dan kan het wel oncomfortabel zijn om met zo’n klein touchpad, toetsenbord en beeldscherm te werken. Ook komt het een gezonde werkhouding niet ten goede. Je kunt overwegen om een extern beeldscherm, muis en toetsenbord aan te schaffen om thuis een fijne, ergonomisch verantwoorde werkplek te creëren.

13- tot 14 inch

Wil je je laptop vaak op schoot houden of wil je hem gemakkelijk kunnen meenemen, maar wil je er ook comfortabel op kunnen werken, dan is een laptops met een beeldscherm van 13 (33 cm)- of 14 (35 cm) inch ideaal. Laptops van deze grootte bieden de perfecte combinatie, want ze zijn compact genoeg om makkelijk mee te nemen, en bieden toch genoeg ruimte om als volwaardige notebook te dienen.

15 inch

Laptops met een 15 inch beeldscherm is het meest populaire formaat laptop; en dat is niet voor niets. Een 15 inch laptop meet 39 centimeter diagonaal en is daarmee net wat breder dan een A4’tje. Zo’n laptop biedt genoeg werkruimte op het beeldscherm om goed mee werken, maar is ook niet te groot en zwaar om mee te reizen.

17 inch

De laptop met een 17 inch beeldscherm is vanzelfsprekend het minst makkelijk om mee te nemen in je tas. Als je dus van plan bent je laptop vooral thuis te gebruiken dan is een 17 inch laptop ideaal, maar als je er ook veel mee moet reizen, dan raden we dit formaat af. Je kunt een laptop van dit formaat zien als een goede vervanging van je desktop. Een 17 inch scherm 43 centimeter diagonaal, dus heel fijn om games mee te spelen en om films op te kijken. Ook werk je gemakkelijk met twee vensters naast elkaar.