Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Je opslagapparaat, in de volksmond de harde schijf, is een heel belangrijk onderdeel van je laptop. Alle bestanden, programma’s en het besturingssysteem van je laptop staan op je harde schijf opgeslagen. Een harde schijf kan snel vol raken, daarom is het handig als je kiest voor een laptop met voldoende opslagcapaciteit.

Als je een laptop koopt heb je de keuze uit twee types harde schijf; de HDD (hard disk drive) en de SSD (solid-state drive). Een HDD is een betaalbaar en betrouwbaar apparaat voor opslag in je laptop, die zijn kwaliteit al jarenlang bewezen heeft. Een HDD werkt met een gemagnetiseerde schijf die ronddraait en scant om de informatie op te vragen of op te slaan. Harde schijven van dit type zoemen altijd een beetje bij het opslaan en opstarten kan soms wat langer duren. Een SSD werkt heel geruisloos, omdat er geen bewegende onderdelen in zitten. Daarnaast is de SSD heel compact, supersnel en zeer betrouwbaar. Je kunt de werking van een SSD vergelijken met de werking van een USB-stick, maar dan geavanceerder. Je laptop met een SSD-schijf is in no-time opgestart en werkt na het opstarten ook sneller. Er zijn veel voordelen, maar een SSD is wel aanzienlijk duurder dan een HDD.

Slijtage en verlies van data

De snel draaiende onderdelen van een HDD-schijf zijn vatbaar voor slijtage. Daar heb je bij een SSD-schijf geen last van, omdat dit type opslag geen bewegende onderdelen bevat. Als je je laptop laat vallen loop je met een HDD-schijf het risico dat je data voor altijd weg is, iets waar je je bij een SSD minder druk om hoeft te maken.

Capaciteit v/s prijs

De aantrekkelijke prijs is het grootste pluspunt van een HDD-schijf. Je kunt voor weinig geld veel opslag kopen. We zeiden het al eerder; een SSD is aanzienlijk duurder dan een HDD-schijf. Dat komt omdat het een nieuwere en geavanceerdere techniek is die nog in ontwikkeling is. Voor iemand die veel opslagruimte nodig heeft, bijvoorbeeld om muziek, HD-filmpjes of foto-bestanden op te slaan, dan kan een HDD-schijf een aantrekkelijke optie zijn. Er zijn HDD-apparaten te koop met een opslagcapaciteit van meerdere terabytes (TB, 1 terabyte = 1000 GB of gigabytes), dat wordt bij een SSD-schijf al snel een hele dure grap. Je kunt ervan uit gaan dat de kosten per opslageenheid bij SSD’s twee keer zo hoog zijn dan bij een HDD-schijf.

Accuduur

Omdat een HDD-schijf bewegende onderdelen bevat, verbruikt dit type harde schijf veel energie. Daardoor gaan laptops met een HDD-schijf korter mee als je hem gebruikt zonder oplader. Daarnaast maakt een HDD-schijf een zoemend geluid en produceert zo’n schijf warmte. Met een SSD-schijf heb je daar geen last van en gaat de batterij van je laptop langer mee.

Hoeveel opslag heb ik nodig?

Als je films en muziek voornamelijk streamt via bijvoorbeeld Netflix en Spotify en je bestanden opslaat in de cloud dan kom je met een opslag van 120 GB een eind. Ben je van plan veel afbeeldingen, filmpjes en downloads op te slaan op je laptop, dan is een laptop met een opslagcapaciteit van 250GB of 500GB geschikter. Hou je van gamen en wil je meerdere spellen op je laptop opslaan, of gebruik je je laptop om foto's te bewerken dan is het handig om minimaal 1 TB opslagruimte beschikbaar te hebben. Dit raden we ook aan als je muziek of audio wilt produceren met je laptop. Pas als je aan de slag wilt met videoproductie heb je aan 1TB niet genoeg en raden wij 2TB aan.