Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Hoe maak je de mooiste flyers en posters? Hoe bouw je websites op? Hoe bewerk je foto’s en video’s? Welke techniek steekt er achter moderne media? Twee jaar geleden heeft Lyceum Ypenburg een talentgroep Digital Science opgezet voor leerlingen uit de klassen 1 en 2. Lyceum Ypenburg in Den Haag is een middelbare school met ruim 1400 leerlingen en de richtingen mavo, havo, vwo en gymnasium.

Uitdaging

Bij Lyceum Ypenburg staan talenten, kansen en kwaliteit hoog in het vaandel. Zo besteedt de school naast het reguliere onderwijsprogramma veel aandacht aan de talentontwikkeling van haar leerlingen. Hoe kan de computer meer ingezet worden op school? Hoe kan er een grotere toestroom van nieuwe leerlingen komen? Hoe kunnen we onze leerlingen enthousiasmeren om met de aanwezige creatieve software op school leuke, praktische dingen te gaan maken?

Oplossing

Twee jaar geleden heeft een denktank van de school een talentgroep opgezet voor leerlingen uit de klassen 1 en 2: Digital Science. Bij Digital Science leren leerlingen hoe je de mooiste flyers en posters maakt, hoe je websites opbouwt, hoe je foto’s en video’s bewerkt en wat de techniek achter de moderne media is. Door dit initiatief wordt de Adobe- software die de school toch al gebruikt optimaal ingezet.

Resultaat

Met dit programma onderscheidt Lyceum Ypenburg zich van vergelijkbare scholen in de buurt. De toestroom van leerlingen loopt zeer goed, de beschikbare plekken die de talentprogramma’s hebben, zitten consequent vol.

Digital Science

Angelica Bekkers Gonçalves, programmaleider gymnasium/atheneum van Lyceum Ypenburg, over het talentprogramma Digital Science waar intensief met Adobe gewerkt wordt: ‘Aan Digital Science doen dit jaar 58 leerlingen mee. Dat zijn leerlingen uit de klassen 1 en 2, van de richtingen mavo tot gymnasium. Deze leerlingen kiezen heel bewust voor een bepaalde talentgroep. Dat houdt in dat ze gedurende een heel schooljaar elke week twee uur lessen van dat programma volgen na de gewone lestijden op school. De leerlingen zijn ontzettend gemotiveerd.’

Het doel bij Digital Science is vooral om hele leuke, praktische dingen te doen met de computer. De leerlingen leren onder meer posters/flyers te ontwerpen (met Adobe Illustrator/InDesign), websites te bouwen (met Adobe Muse/Dreamweaver), ze bewerken foto’s (met Adobe Photoshop), ze maken filmpjes en video’s (met Adobe Premiere). De insteek is vooral een mooi eindproduct: een mooie flyer, een leuke website, betere foto’s, goede video’s.

Fonds 1818/Koorenhuis

De lessen Digital Science worden niet door docenten van Ypenburg zelf gegeven, maar door externe docenten van het Koorenhuis, studenten van de TU Delft en Eindhoven en experts op het gebied van fotografie, video en grafisch ontwerp. Angelica Bekkers Gonçalves: ‘We hebben een partnerschap met het Koorenhuis, een bekende naam op cultureel gebied in Den Haag, gezocht. Het Koorenhuis heeft voor dit talentprogramma bij Fonds 1818 in Den Haag een fondsaanvraag ingediend om een leerlijn te ontwikkelen voor de talentgroep Digital Science. Deze aanvraag is toegekend. We zijn nu samen met het Koorenhuis bezig om een doorlopende leerlijn Digital Science te ontwikkelen, een facultatief talentenprogramma waarmee de brugklassers op het gebied van wetenschap, nieuwe media en kunst en cultuur hun mogelijkheden kunnen verkennen, ontdekken en ontwikkelen. Het programma is zo ontwikkeld dat de school de activiteiten structureel opneemt in het curriculum en dat de methodiek overgedragen kan worden op andere scholen in de Haaglanden.'

'De Sint Jozef Mavo in Vlaardingen is ook bezig een dergelijk talentprogramma op te starten, zij gaan alleen meer de filmkant op. Het is leuk om elkaar zo te enthousiasmeren.’

Adobe

Bij de Talentgroep Digital Science werken de jonge leerlingen met de modernste programma’s van Adobe, zoals InDesign, Illustrator, Photoshop, Lightroom, Dreamweaver en Acrobat. Lyceum Ypenburg heeft sinds 2010 een zogenaamde Adobe Fixed Price-licentie via SLBdiensten, het zusje van Slim.nl, afgesloten. Dit impliceert dat de school de mogelijkheid heeft om op alle computers van school (van zowel alle medewerkers als bijv. de pc’s in de mediatheek) producten uit de Adobe Creative Cloud te installeren.

Een andere bijkomstigheid is dat de medewerkers van een instelling met een Adobe Fixed Price-licentie bij Slim.nl de Adobe Creative Cloud voor thuisgebruik kunnen bestellen voor een lage prijs per jaar.