Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Tegenwoordig draait alles wel zo’n beetje om bewegend beeld. Weet je een goede video te maken, dan pak je de aandacht. Daarom staan we in deze blog stil bij Adobe-software voor bewegend beeld.

Video’s met Adobe Premiere Rush

Hoe tof is het niet als je op een eenvoudige wijze een videoproductie kan maken voor bijvoorbeeld het vak Engels? Studenten die de scènes van hun documantaire filmen op hun smart phone en monteren tot een professioneel product zijn super actief bezig met het maken van die film en gaanderweg ook het vak.

Dit filmen zou de student bijvoobeeld al heel goed kunnen doen met Adobe Premiere Rush op hun apple of google mobiele devices. Zo kan de smart phone positief gebruikt worden in de klas. Waarbij ik ook wel wil aangeven dat die software helemaal niet zo moeilijk is. Met een paar tutorials ben jij als docent en jouw studenten er zo mee vertrouwd dat je binnen no-time het kan hebben over de inhoud van het product.

Wil je er later nog meer uithalen? Dan kan je altijd nog door naar Adobe Premiere Pro, waar de echt video professionals mee werken. Met de basis die je dan al kent vanuit Rush, neem je al heel veel kennis mee die je in de pro-variant direct kan toepassen. Kijk Adobe Premiere Rush deze korte tutorial maar eens. Pas wel op, want je hebt er zo een nieuwe hobby bij!

Adobe Character Animator

Animatie studio’s zijn jaren lang bezig om een animatie film te maken. Animatie klinkt ook best spannend en vooral ingewikkeld. Dan ken je waarschijnlijk Adobe Character Animator nog niet. Zeker met de updates in 2022 is het een heel toegankelijk stukje software geworden. Je hebt dan de Adobe Creative Cloud nodig en een computer met een webcam. Een computer die wel een beetje kan meekomen qua snelheid.

Mijn studenten vinden het steeds vaker minder prettig om met hun hoofd op beeld te komen. En qua AVG is het wellicht ook niet zo handig. Wanneer je zonder moeite als getekend bewegend poppetje je verhaal kan doen wordt het al snel een stuk leuker. Nee echt! Zonder moeite. Het is zo simpel als de software opstarten een voorgemaakt character uitkiezen, de webcam aanzetten en opnemen maar. De software neemt jouw spraak op, doet jouw bewegingen na van je hele zichtbare lichaam. Je kan de opname nog bijwerken achteraf of direct exporteren naar een filmpje die ingeleverd kan worden.

Ook hier kan je weer verder gaan door zelf characters te ontwerpen in Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. En wellicht wil je het monteren in een video productie in Adobe Premiere Pro? Dat kan zeker als je meer uitdaging wilt, verder wilt gaan. Maar dat hoeft dus niet.

In deze tutorial laat ik je zien hoe je in Adobe Character Animator zelf een live stream kan maken mocht je toch weer in een online klaslokaal belanden.

Wiskunde en Adobe Animate

Animatie kan eigenlijk niet zonder dat je ook bezig bent met berekenen van wiskundige vraagstukken. Een animatie wordt vaak een heel stuk levenechter als je weet hoe een beweging wiskundig in elkaar steekt. Iets van eerst de regels weten voor je ze kan breken…

Als je een race auto wilt laten verplaaten door de wielen te laten rollen, hoe ver is die verplaatsing dan? Dan kom je al snel uit op het getal Pi en dan iets met diameters en de omtrek. Dat kan je natuurlijk ideaal in een animatie pakket toepassen en gelijk zien wat er gebeurt. Ik kies daarvoor graag een plat, 2D animatie pakket zoals bijvoorbeeld Adobe Animate.

In deze tutorial leg ik het in het Engels uit aangezien ik hiermee wereldwijd docenten wil laten zien wat je er mee kan in de lessen.

Adobe in jouw klaslokaal?

In dit blog heb ik je met een aantal voorbeelden willen laten zien hoe je de software van Adobe kan toepassen in diverse lessen. Bewegend beeld is zo leuk om mee te spelen. Voor wat betreft Adobe Premiere Rush, die kan je gratis gebruiken. De overig besproken software zal moeten worden aangeschaft. Neem hiervoor zeker contact op met Slim.nl zodat de software van Adobe ook in jouw lessen kan worden toegepast.

Dit was wat ik je deze keer wilde vertellen over de creatieve software van Adobe. Zeker niet alles, maar toch best al wel wat. Tot de volgende!

Matthijs Clasener

Matthijs is al jarenlang docent bij het Grafisch Lyceum Rotterdam waar hij lesgeeft bij het MBO. Als Adobe Education Leader krijgt hij informatie van Adobe uit de eerste hand en maakt hij deel uit van een wereldwijd netwerk met allemaal “Adobe docenten”. Hij deelt zijn bevindingen in blogs voor slim.nl en tutorials via zijn “SoftTalk” YouTube kanaal.