Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Je hebt misschien wel eens gehoord dat het gebruik van een VPN een goede manier is om gegevens en toestellen te beschermen, vooral wanneer je onderweg bent en openbare wifi gebruikt. Maar wat is een VPN precies, en waarom is het verstandig om het te gebruiken?

Wat is een VPN?

Een VPN (virtueel privénetwerk) is een van de manieren om je online privacy en gegevens te beschermen tegen hackers, internetproviders en andere derde partijen.

Met behulp van een VPN kunnen gebruikers veilig internetten en toegang verkrijgen tot persoonlijke gegevens via openbare netwerken. Net als een firewall die de gegevens op jouw computer beschermt, beschermt een VPN jouw activiteiten door je gegevens te versleutelen (of te vervormen) wanneer je vanaf een externe of openbare locatie verbinding maakt met internet. Met een VPN kan je jouw locatie, IP-adres en online activiteiten verbergen.

De voordelen van een VPN

Met een VPN kan jij ervoor zorgen dat jouw gegevens privé blijven en niet kunnen worden gezien door hackers en bedrijven waarvan jij de websites bezoekt. Het gebruik van een VPN maakt je online activiteiten, wachtwoorden, e-mailberichten en andere gegevens onleesbaar voor iemand die probeert toegang te krijgen. Dit houdt niet alleen cybercriminelen tegen, maar ook bedrijven die proberen jouw internetgewoonten en andere gegevens te delen met derden.

Heb ik een VPN nodig?

Als jij jouw laptop of mobiele toestel in een bibliotheek, schoolkantine, trein of café wilt gebruiken, maak je waarschijnlijk verbinding via openbare wifi. Het probleem is dat veel gratis, openbare wifi-netwerken niet of minimaal zijn beveiligd. Hackers kunnen de informatie die jij via het openbare netwerk verzendt, zoals wachtwoorden en bankgegevens, daardoor gemakkelijk onderscheppen. Maar als er een persoonlijk VPN wordt gebruikt, kan jij altijd een veilige verbinding maken wanneer je niet thuis bent.

Heb ik een VPN nodig voor op reis?

Als jij op reis bent, moet je vaak gebruikmaken van (en verbinding maken met) onbekende wifi-netwerken. Dit maakt jouw kwetsbaar en daarom is het belangrijk een slimme beveiligingsoplossing te hebben voor al jouw toestellen. Als jij op jouw reizen veel tijd op internet doorbrengt of jouw toestel gebruikt om te werken, is het raadzaam veiligheidstoepassingen (inclusief een VPN) te downloaden om jouw toestellen te beschermen.

Veel veiligheidstoepassingen bieden ook antidiefstal-beveiliging voor als je naar steden gaat waar veel zakkenrollers zijn. Met deze functie kan jij op afstand een back-up maken of het toestel vergrendelen en wissen voor het geval dat jouw telefoon wordt gestolen.

Worden telefoons langzamer door een VPN?

VPN's hebben per definitie een langzamere internetverbinding. Een VPN maakt verbinding met een afzonderlijk netwerk voordat jij begint te surfen en voert vervolgens de aanvragen via dat netwerk uit. Hoewel deze extra tot netwerkvertragingen kan leiden, profiteer jij wel van betere beveiliging.

Een VPN biedt geen volledige immuniteit tegen cyberbedreigingen, maar is wel de veiligste manier om online te gaan en risico's en kwetsbaarheden te verkleinen, met name op openbare wifi. De gegevens die worden verzonden tussen jouw toestel en de server waar ze terechtkomen, zijn beter beschermd dan wanneer je zonder VPN surft. VPN's zijn dus waardevolle extra tools voor jouw cyberbeveiliging.