Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

McAfee beschermt wat ertoe doet, zodat jij volop van het leven kunt genieten. McAfee Mobile Security beschermt mobiele telefoons en persoonlijke gegevens tegen cyberbedreigingen, onbeveiligde netwerken en schadelijke apps.

Waarom heb ik antivirus nodig voor mijn Android-toestel?

Het Android-besturingssysteem wordt wereldwijd het meest gebruikt. Dat betekent natuurlijk ook dat het kwetsbaarder is dan andere systemen. Het is belangrijk om hoogwaardige beveiligingsapps en -tools op het toestel te installeren om cybercriminelen tegen te houden die zich vanwege het wijdverbreide gebruik op Android richten.

Malware kan jouw toestel infecteren via fake of schadelijke apps. Deze apps zijn vaak vermomd in de Google Play Store of dringen stiekem apps van derden binnen.

Volgens Tech Radar ondervindt Android vaak moeite met het updaten van zijn beveiligingsfuncties, waardoor hackers er gemakkelijker misbruik van kunnen maken. Deze updates zijn essentieel om bugs en andere kwetsbaarheden op te lossen en toegangspunten voor cyberaanvallers af te sluiten. Omwille van deze vertragingen in het opsporen en bijwerken van beveiligingsproblemen is het bijzonder belangrijk om een antivirusprogramma te installeren dat snel problemen detecteert en jouw gegevens beschermt.

Kunnen Android-toestellen virussen oplopen?

De term 'virus' komt uit de pc-wereld en verwijst naar een programma dat zichzelf kan repliceren door zich aan een ander programma te hechten. In de technische zin van het woord kunnen Android-toestellen dus geen virussen oplopen, maar ze zijn wel vatbaar voor schadelijke virusachtige software die chaos kan veroorzaken op jouw systeem.

Hoewel mobiele 'virussen' zichzelf niet repliceren, kunnen ze wel een heleboel problemen opleveren zoals die hierboven benoemd. Daarom wordt speciale antivirussoftware specifiek ontwikkeld voor mobiele toestellen om deze unieke bedreigingen aan te pakken.

Phishingscams op Android

Vroeger richtten cybercriminelen zich vooral op het hacken van laptops en desktop-pc's. Maar aangezien veel mensen nu mobiele toestellen gebruiken, hebben cybercriminelen hun focus verlegd naar smartphones en tablets.

Cybercriminelen weten maar al te goed dat consumenten hun mobiele toestel gebruiken voor online bankieren, winkelen en social media. Het is dan ook niet verrassend dat ze hun aanvallen op Android-toestellen richten via openbare netwerkverbindingen of schadelijke websites. Daarom loopt onze persoonlijke privacy nu gevaar.

Android- versus iOS-beveiliging: hoe groot zijn de bedreigingen?

Aangezien Apple zijn broncode niet vrijgeeft aan appontwikkelaars, kunnen iPhone- en iPad-gebruikers de code niet zelf wijzigen. Dit wordt ook wel een 'gesloten systeem' genoemd, wat hacken moeilijker maakt. Daarom wordt de iOS van Apple als de veiligste optie van de twee beschouwd, volgens How-to-Geek. (https://www.howtogeek.com/217593/android-is-open-and-ios-is-closed-but-what-does-that-mean-to-you/)

De opensourcecode van Android-toestellen kan wel worden gewijzigd. Hierdoor kunnen er kwetsbaarheden ontstaan in de beveiliging van het toestel, waar hackers naar op zoek gaan. En aangezien Android over de hele wereld populair is en op heel wat mobiele toestellen staat, is het voor cybercriminelen interessant om deze kwetsbaarheden te achterhalen. Daarom lopen Android-toestellen meer risico op malware en virussen.