Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Malware is een verzamelnaam voor alle schadelijke software die is ontwikkeld om toestellen, services of netwerken te beschadigen of uit te buiten. Cybercriminelen maken er meestal gebruik van om gegevens te verzamelen waarmee ze financiële invloed kunnen uitoefenen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om financiële gegevens, medische dossiers, persoonlijke e-mails en wachtwoorden.

Typen malware

Er is helaas heel veel malware in omloop, maar als je begrijpt hoe de verschillende soorten werken, kan je jouw gegevens en toestellen al veel beter beschermen:

Virussen

Een virus komt meestal binnen als bijlage in een e-mail die het uitvoerbare virus bevat of het deel van de malware dat de actie uitvoert. Op het moment dat het slachtoffer het bestand opent, wordt het toestel geïnfecteerd.

Ransomware

Ransomware is een van de meest lucratieve en daarom ook een van de populairste vormen van malware onder cybercriminelen. Deze malware kan zichzelf op de computer van jou als slachtoffer installeren en daar de bestanden versleutelen. Vervolgens wordt er losgeld gevraagd (meestal in bitcoins) om de bestanden terug te geven aan de gebruiker.

Scareware

Cybercriminelen verspreiden angst en doen ons geloven dat onze computers of smartphones geïnfecteerd zijn. Slachtoffers worden zo aangezet tot het kopen van een nep-toepassing. In een typisch geval van scareware verschijnt tijdens het surfen een pop-upbericht met de tekst 'Waarschuwing: jouw computer is geïnfecteerd!' of 'Je hebt een virus!' Cybercriminelen gebruiken deze programma's en onethische reclame om gebruikers bang te maken, zodat ze vage applicaties kopen.

Wormen

Wormen kunnen zichzelf vermenigvuldigen en naar andere toestellen worden doorgestuurd. Ze doen dit meestal door gebruik te maken van een veiligheidslek in de software of het besturingssysteem en kunnen functioneren zonder tussenkomst van de gebruiker.

Spyware

Spyware is een programma dat meestal zonder jouw medeweten op de computer wordt geïnstalleerd. Het vergaart en verstuurt persoonlijke gegevens of details over je internetgebruik naar zijn gebruikers. De gebruikers van spyware kunnen alle vormen van communicatie op het aangevallen toestel in de gaten houden. Spyware wordt vaak gebruikt door wetshandhavers, overheidsinstanties en organisaties voor informatiebeveiliging om de communicatie in bepaalde milieus te controleren en voor een onderzoek. Spyware is echter ook verkrijgbaar voor consumenten die deze gebruiken om hun partner, kinderen, collega's of medestudenten of leraren te bespioneren.

Trojaanse paarden

Trojaanse paarden zijn vermomd als onschuldige toepassingen die gebruikers misleiden om deze toepassingen te downloaden en gebruiken. Zodra deze Trojaanse paarden actief zijn, kunnen ze persoonlijke gegevens stelen, een toestel laten crashen, activiteiten bespioneren of zelfs een aanval lanceren.

Adware

Advertentieondersteunde software stuurt ongewenste reclame naar gebruikers en geeft over het algemeen knipperende advertenties of pop-upvensters weer wanneer je een bepaalde actie uitvoert. Adware wordt vaak geïnstalleerd in ruil voor een andere service, zoals het recht om een programma te gebruiken zonder ervoor te betalen.

Bestandsloze malware

Bestandsloze malware is een soort schadelijke software die gebruikmaakt van legitieme programma's om een computer te infecteren. Aanvallen van bestandsloze malware op het register laten geen malwarebestanden en schadelijke processen achter die bij het scannen kunnen worden opgespoord. Malware heeft geen bestanden nodig en laat geen voetafdruk achter, waardoor het moeilijk is om deze op te sporen en te verwijderen