Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Er zijn meerdere typen firewall. Om jou thuis en onderweg zo goed mogelijk te beschermen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen hardware- en softwarefirewalls.

Wat is een hardwarefirewall?

Bij enkele routers zijn hardwarefirewalls inbegrepen die nauwelijks geconfigureerd hoeven te worden, omdat ze in de hardware zijn ingebouwd. Deze firewalls houden toezicht op het verkeer naar alle computers en toestellen die zijn verbonden met het netwerk van de router. Dit betekent dat je de toegang tot al deze computers en toestellen met slechts één apparaat kunt filteren.

Hardwarefirewalls bieden essentiële beveiliging voor het internet der dingen (IoT: Internet of Things), zoals slimme thermostaten en slimme gloeilampen. De beveiligingsfuncties van deze nieuwe toestellen zijn meestal zwak, waardoor jouw netwerk kwetsbaar is. Een hardwarefirewall kan dit zwakke punt in de beveiliging echter helpen voorkomen.

Gebruik de hardwarefirewall die in jouw thuisrouter of gateway is ingebouwd om uw hardwarefirewall in te stellen. Raadpleeg de handleiding van de router of kijk even op internet voor de stappen die je moet volgen voor de instelling.
Hardwarefirewalls beschermen jou echter alleen thuis. Dus wanneer jij je computer of toestel in een café, schoolkantie of onderweg gebruikt, heb je een softwarefirewall nodig voor de bescherming.

Wat is een software firewall?

Softwarefirewalls helpen te beschermen wanneer je onderweg bent. Het zijn programma's die op jouw computer of andere toestellen worden uitgevoerd en toezicht houden op het netwerkverkeer om schadelijke programma's te onderscheppen voordat ze jouw computer bereiken.

Welke firewallbescherming moet ik gebruiken?

We raden firewallbescherming van McAfee® Total Protection aan. Met dit programma kan jij toestellen beschermen en hackers blokkeren, zodat ze jouw thuisnetwerk niet kunnen binnendringen. Het heeft niet alleen een tweerichtingsfirewall die zowel binnenkomend als uitgaand verkeer filtert, maar beschermt ook al jouw toestellen, jouw identiteit en jouw gegevens, thuis en onderweg.

Firewallbescherming werkt geweldig als eerste verdedigingslinie, maar het is ook raadzaam om onderstaande tips te volgen om uw gegevens en toestellen te beschermen:
• Klik niet op links en open geen bijlagen van mensen die jij niet kent. Zonder het te weten zou je hen zo toegang tot het toestel kunnen geven.
• Houd er rekening mee dat elk nieuw toestel dat verbinding kan maken met internet, mogelijkheden voor een aanval biedt. Zorg ervoor dat je alle standaardwachtwoorden opnieuw instelt en dat je die toestellen steeds bijwerkt met de recentste updates van de fabrikant.

Het installeren van de juiste firewallbescherming voor jou en het volgen van bovenstaande tips brengt je een stap dichter bij het beveiligen van alle gegevens en toestellen.