Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Antivirus is software die specifiek is ontwikkeld om bedreigingen zoals virussen, malware, ransomware en spyware op te sporen en te vernietigen.

Bescherming van je gegevens

De mobiele telefoon heeft cybercriminelen een unieke kans gegeven. Via schadelijke (maar onschuldig lijkende) apps kunnen criminelen toegang krijgen tot financiële en persoonlijke gegevens zonder dat je het in de gaten hebt. Een handjevol schadelijke apps die zich voordoen als legitieme apps, kunnen ernstige schade aanrichten. Je kunt deze bedreigingen vermijden door je mobiele telefoon met antivirussoftware te beschermen en zo jezelf, jouw geld en jouw persoonlijke gegevens beter te beveiligen.

Gratis versus betaalde antivirus

Gratis antivirussoftware biedt meestal niet meer dan basisbescherming tegen malware en deze bescherming is waarschijnlijk niet goed genoeg om de voortdurend ontwikkelende bedreigingen te weerstaan.

'Persoonlijke' bescherming

Een complete beveiligingsoplossing gaat verder dan alleen antivirus op je pc. Om de uiteenlopende aspecten van jouw digitale leven te beschermen, moet je een groot aantal toestellen dekken, waaronder pc's, Macs, iOS- en Android-toestellen. Al deze devices ondersteunen jouw digitale leven en zijn daarom onmisbaar. Het inzetten van krachtige beveiligingssoftware die de juiste bescherming biedt voor elk toestel, is een uitstekende start om je drukke studentenleven doorlopend te beschermen.

Persoonlijke bescherming moet ook je identiteit en privacy omvatten. Dit is vooral belangrijk met het oog op de services die jij je persoonlijke gegevens toevertrouwt en de gegevens die je via internet uitwisselt. Een VPN-oplossing implementeren, regelmatig cookies verwijderen en een service voor identiteitscontrole inschakelen, zijn allemaal manieren om je identiteit en privacy breder te beschermen. Hoewel jij de controle hebt over jouw beveiliging, heb je helaas niet zoveel controle over jouw gegevens op internet. Jij kunt er ook niets aan doen wanneer de bedrijven waaraan jij je gegevens hebt toevertrouwd, het slachtoffer worden van een gegevensinbreuk waardoor persoonlijke gegevens op markten zoals die op het Dark Web terechtkomen.

Over computervirussen

Een computervirus is een code die is ontwikkeld om, wanneer deze wordt uitgevoerd, een computer binnen te dringen en zichzelf te vermenigvuldigen. Virussen die zijn gemaakt om schade te veroorzaken op een computer worden als 'malware' geclassificeerd. Er zijn veel verschillende typen malware met veel verschillende slechte bedoelingen. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Ransomware waarmee gevoelige bestanden, foto's, documenten en jouw computer worden versleuteld. Je moet vervolgens een bedrag betalen (vaak in bitcoins) voor een wachtwoord om deze bestanden te ontsleutelen en te ontgrendelen. Doe dit nooit, want in 9 van de 10 gevallen heb je dan dubbel pech.
  2. Trojaanse paarden die hackers in staat stellen jouw computer volledig over te nemen en programma's uit te voeren alsof ze jouw toetsenbord en muis gebruiken. 
  3. Spyware die persoonlijke gegevens op de computer 'mijnt' en deze aan de hoogste bieder verkoopt. 
  4. Adware die ongewenste pop-ups van louche adverteerders laat verschijnen.