Ga naar content
Terug naar SLBdiensten
  • Speciale onderwijsprijzen
  • Eenvoudig bestellen
  • Downloads direct beschikbaar

Als je de specificaties van een laptop bekijkt zie je daar altijd informatie over de processor, ook wel bekend als CPU (central processing unit) staan. Maar wat is een processor nu eigenlijk? Dat leggen we je hieronder uit!

Wat is een processor

Een processor kun je zien als het hart of de motor van je computer; een onmisbaar, centraal onderdeel. De processor zorgt voor rekenkracht en voert de opdrachten uit die jij de computer geeft. Hij zorgt ervoor dat er uitgevoerd wordt wat jij typt en aanklikt. Iedere processor is uit een aantal kernen opgebouwd. Het aantal processorkernen bepaalt hoe snel een opdracht verwerkt kan worden. Daarvoor geldt: hoe meer jij met je laptop wilt doen, hoe meer kracht daar voor nodig is, dus hoe meer kernen je dan nodig hebt.

Hoe ziet dat er dan uit?

In een hedendaagse laptop zit een processor die is opgedeeld in stukjes, de kernen, of cores in het Engels. De cores zorgen ervoor dat de processor kan multitasken. Daardoor kun je bijvoorbeeld naar Spotify luisteren en ondertussen ook een PowerPoint-presentatie maken.

Kloksnelheid (GHz)

In de specificaties van een laptop wordt ook vaak gesproken over de kloksnelheid van een processor. De snelheden worden in GHz (gigaherz) uitgedrukt. Met de kloksnelheid wordt aangeduid hoe vaak de processor in één seconde een berekening kan doen. Hiervoor geldt hoger de GHz des te sneller.

Wat heb ik nodig?

Hoe beter de processor, hoe sneller je laptop en hoe beter de prestaties. De prijs van een processor is ook afhankelijk van de snelheid. Daarvoor geldt: hoe sneller hoe duurder; dat had je waarschijnlijk wel aan zien komen. Maar… is een hele snelle laptop en dus dure laptop wel nodig? Dat is helemaal afhankelijk van waar je je laptop voor wilt gebruiken. Op Slim.nl verkopen we voornamelijk laptops met een Intel Core processor. Hieronder geven we uitleg over de mogelijkheden per processor.

  • Intel Core 3 (i3)

Een Intel Core 3 levert basisprestaties voor het uitvoeren van alle normale taken, zoals surfen op internet, je e-mail checken en een werkstuk of presentatie maken in Microsoft Office.

  • Intel Core 5 (i5)

Wil je daarnaast eenvoudige games spelen en foto’s bewerken met bijvoorbeeld Photoshop? Dan is een Intel Corel 5 een goede keuze voor jou.

  • Intel Core 7 (i7)

Ben je een hardcore gamer, wil je video’s bewerken en supersnel meerdere dingen tegelijkertijd doen? Dan is een i7 de beste keuze.